Friday 20 August 2010

Kuih Lapis Kacang Hijau


Bahan A:
2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
2 sb tepung beras
2 sb tepung jagung
1 sk garam

Bahan B:
1/2 cawan kacang hijau yang telah direbus sehingga kembang
1/2 cawan air
Sedikit pewarna hijau

Bahan C:
1/2 cawan air
  • Campurkan semua Bahan A dan gaul sehingga sebati. Tapiskan adunan dan dibahagikan kepada dua bahagian.
  • Satu bahagian dicampurkan dengan Bahan B.
  • Satu bahagian lagi dicampau dengan Bahan C.
  • Sapukan sedikit minyak pada loyang.
  • Masukkan satu senduk adunan B ke dalam loyang dan kukus selama 10 minit.
  • Keluarkan loyang dan masukkan pula lapisan satu senduk adunan C dan kukus kembali 10 minit.
  • Ulang langkah di atas sehingga adunan habis.
  • Pastikan kuih betul-betul sejuk sebelum dipotong.

Kredit kepada http://hanieliza.fotopages.com/?entry=1100587

No comments:

Post a Comment