Saturday 21 August 2010

Ayam Rangup Berempah


1 ekor ayam
2 inci halia (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
2 sk ketumbar (tumbuk)
1 sk jintan halus (tumbuk)
2 sk serbuk kunyit
2 sk garam
1 sk serbuk cili
2 sk serbuk lada hitam
1 biji telur
1/2 cawan susu segar
2 sb tepung gandum
2 sb tepung beras
1 sb tepung ubi
Minyak masak
  • Gaul ayam + bahan tumbuk + serbuk kunyit + garam + serbuk cili + serbuk lada hitam dan perap selama 1 jam.
  • Campurkan telur + susu segar dan pukul sehingga sebati.
  • Masukkan ayam dalam plastik dan goncang sehingga rata bersama dengan satu bahagian tepung gandum + tepung beras + tepung ubi.
  • Campurkan susu segar + telur dan pukul sehingga sebati.
  • Masukkan campuran susu ke dalam plastik berisi ayam tadi dan goncang lagi sehingga rata.
  • Golekkan ayam pada satu bahagian lagi campuran tepung dan goreng sehingga masak.


No comments:

Post a Comment