Friday 20 August 2010

Ikan Kuah Asam Pedas


2 ekor ikan
4 sb cili kisar
1/2 sk serbuk kunyit
3 biji bawang merah (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
2 inci halia (hiris)
2 sb air asam jawa
1 sk garam
1 biji tomato
6 biji bendi
Air
Minyak masak
  • Sapukan garam + kunyit pada ikan dan bakar sehingga masak.
  • Tumiskan bahan hiris sehingga naik bau.
  • Masukkan cili kisar + sedikit serbuk kunyit dan tunggu sehingga garing.
  • Masukkan air secukupnya dan tunggu sehingga mendidih.
  • Masukkan garam + air asam jawa + bendi dan biarkan sehingga bendi empuk.
  • Masukkan tomato yang telah dibelah empat dan matikan api.
  • Tuangkan kuah ke atas ikan.
Maaf dalam gambar tiada bendi dan tomato sebab kehabisan stok. Hehe...
Terima kasih Kak As. Hehe...

No comments:

Post a Comment