Doh:
1 cawan tepung gandum
4 sb minyak masak yang dipanaskan
1 sk garam
Air secukupnya
- Gaulkan tepung gandum + garam + minyak panas.
- Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga tepung tidak melekat pada jari lagi.
Inti:
1 tin kecil sardin (lenyek)
1 biji kentang (potong dadu)
1 biji bawang besar (potong dadu)
1 biji tomato (potong dadu)
6 biji cili padi
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 sb sos cili
1 sk garam
Minyak masak
- Tumbuk cili padi + bawang putih + halia sehingga lumat.
- Goreng kentang sehingga separuh masak.
- Masukkan bawang besar + tomato + bahan tumbuk dan gaul sehingga agak garing.
- Masukkan sardin dan gaul rata.
- Masukkan garam + sos cili dan seimbangkan rasa.
- Sejukkan inti.
- Bentukkan karipap dengan pencetak setelah diisi dengan inti.
- Goreng karipap sehingga kekuningan.
wah....hari2 msk. ngalahkn org kat msia lak:)
ReplyDeletenak buat cmne bazar ramadhan xde kt sini...nk mkn kenalah masak sndiri...hehe...
ReplyDelete