Wednesday 21 July 2010

Pak Choy Masak Sos Tiram


3 pokok pak choy
3 ulas bawang putih
3 sb sos tiram
2 sk gula
1 sk tepung jagung (dicampur dengan 2 sb air)
1/2 cawan air
Minyak masak
  • Pak choy dibelah dua dan dibasuh dengan bersih.
  • Rebus pak choy dengan meletakkan sedikit garam sehingga lembut.
  • Tumis bawang putih hingga naik bau.
  • Masukkan sos tiram + air + gula dan seimbangkan rasanya.
  • Masukkan campuran tepung jagung dan kacau sehingga likat.
  • Tuangkan kuah di atas pak choy yang telah direbus tadi.




2 comments:

  1. Lia.. apa kelebihan kita rebus & masak sayur terus?.. Kalau lepas tumis masuk sayur terus kan dapat mengekalkan zat sayur dalam kuah??... hi hi hik... saje nak komen dan nak tahu reason....

    ReplyDelete
  2. hehe...ni respon saya ye pn asmida...xde masalah utk rebus atau masak sayur terus...klu rebus syaratnya jgn terlalu lama nnt zat akan keluar...klu masak terus zat akan kekal dalam kuah...cuma klu kita rebus...sayur tu akan rasa lebih manis, rangup dan warnanya akan kekal hijau...

    ReplyDelete