Thursday 8 July 2010

Ikan Berkuah Kicap


1 ekor ikan (pilihan masing-masing)
2 inci halia
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah (dihiris)
1/2 biji bawang besar (potong bulat)
3 sb cili kisar
2 sb air asam jawa
5 sb kicap manis
2 sk serbuk kunyit
Garam secukupnya
Sedikit air
Rempah tumis (1-bunga lawang, 1-buah pelaga, 2-cengkih, 1-kayu manis)
Minyak masak

  • Lumurkan ikan dengan garam + serbuk kunyit dan biarkan selama 20 minit.
  • Bakar ikan pada suhu 180 celcius dengan api atas bawah hingga masak.
  • Tumbuk halia + bawang putih hingga lumat.
  • Tumiskan rempah tumis + bawang merah + bahan tumbuk hingga naik bau.
  • Masukkan cili kisar dan biarkan hingga garing.
  • Masukkan sedikit air + kicap manis dan biarkan mendidih.
  • Masukkan garam + air asam jawa.
  • Masukkan bawang besar dan terus matikan api.
  • Tuangkan kuah kicap ke atas ikan yang telah dibakar.

INFO:
  • Ramai orang mengetahui halia berfungsi membuang angin di dalam badan. Selain itu, halia turut membantu dalam proses penghadaman makanan.
  • Air rebusan halia (4 cawan air + 2 inci halia) yang dicampur dengan hirisan lemon dan madu dikatakan boleh meredakan selsema dan batuk.

No comments:

Post a Comment