Thursday 15 July 2010

Nasi Ayam


2 cawan beras (dibasuh dan ditoskan)
3 sb marjerin
4 biji bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 sk garam

1 ekor ayam (terpulang untuk potong berapa)
3 sb madu
2 sb sos tiram
1 sb serbuk lada hitam

Rempah tumis (1-kayu manis, 1-buah pelaga, 1-bunga lawang, 2-cengkih)
2 biji bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 inci halia (ditumbuk)
1 sk serbuk lada putih
2 sk rempah sup
1 sk garam
Minyak masak

5 biji lada merah
1 biji tomato
2 ulas bawang putih
3 sb gula
3 sb sos cili

Salad
Tomato
Timun

  • Ayam direbus tetapi jangan terlalu empuk. Asingkan ayam dan air rebusannya.
  • Campurkan madu + sos tiram + serbuk lada hitam + 1/2 cawan air rebusan dan digaul rata. Sapu dan ratakan campuran madu pada keseluruhan ayam yang telah direbus. Perap selama 30 minit.
  • Cairkan marjerin. Tumiskan bawang merah + bawang putih hingga kekuningan.
  • Masukkan beras dan gaul rata. Biarkan seketika.
  • Masukkan 3 cawan air rebusan + garam dan biarkan hingga nasi masak.
  • Kisarkan lada merah + tomato + bawang putih + gula + sos cili + 1/2 cawan air rebusan hingga lumat. Tuang bahan kisar ke dalam kuali dan tunggu hingga mendidih agar kelihatan lebih likat.
  • Tumiskan rempah tumis + bawang merah + bahan tumbuk hingga agak garing.
  • Tuangkan baki air rebusan + serbuk lada putih + garam + rempah sup dan biarkan mendidih.
  • Bakar ayam hingga masak pada suhu 180 celcius dengan api atas bawah. Air lebihan perapan boleh dimasak untuk dijadikan sos hitam.
  • Basuh dan potong salad + tomato + timun sebagai pelengkap hidangan.

INFO:

  • Salad bagus dijadikan sebagai sayuran mentah dan penawar terbaik bagi mengatasi insomnia, mengurangkan stress dan menenangkan fikiran.
  • Salad boleh mengurangkan kolestrol dan tekanan darah. Salah satu cara terbaik untuk berdiet, namun perlu dikurangkan penambahan mayonis, keju dan minyak zaitun dalam penyediaan salad.

No comments:

Post a Comment