Monday, 23 August 2010

Yong Taufu


Sup:
1 liter air
1 kiub ayam
2 inci halia (diketuk)
3 ulas bawang putih (diketuk)
1/2 sk garam
1 sk gula
Campuran bebola mengikut citarasa masing-masing
Kangkung atau sayur yang lain
  • Didihkan semua bahan kecuali campuran bebola dan sayuran.
  • Kemudian renihkan selama 1 jam.
  • Tapiskan sup dan masukkan campuran bebola + sayuran.

Sos:
15 tangkai cili kering
1/2 cawan gula melaka
3 cm belacan
300 ml air
1 sb tepung jagung (dibancuh dengan 50 ml air)
Sedikit gula (jika kurang manis)
1/2 cawan kacang tanah (goreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar)
1 sk garam
Minyak masak
  • Goreng cili kering sehingga garing dengan menggunakan api kecil.
  • Kisarkan cili kering.
  • Didihkan air + gula melaka.
  • Masukkan cili kisar + belacan dan tunggu sehingga mendidih.
  • Masukkan bancuhan tepung jagung dan gaul rata.
  • Masukkan garam + gula dan seimbangkan rasa.
  • Masukkan kacang tanah tumbuk dan gaul rata.

No comments:

Post a Comment