Saturday, 21 August 2010

Nasi Lemak Berlauk


Nasi:
2 cawan beras
3 cawan air
2 biji bawang merah (hiris)
2 inci halia (hiris)
2 sb serbuk santan
1 sk garam
  • Basuh beras dan toskan.
  • Masukkan air + bawang merah + halia dan masak seperti biasa menggunakan rice cooker sehingga mendidih.
  • Masukkan serbuk santan + garam dan gaul rata.
  • Biarkan sehingga nasi masak.



Sambal sotong:
3 ekor sotong (saiz sederhana)
1 biji bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
3 sb cili kisar
2 sb air asam jawa
1 sk garam
2 sb gula
Sedikit air
Minyak masak
  • Tumiskan bawang besar + bawang putih sehingga kekuningan.
  • Masukkan cili kisar dan tunggu sehingga garing.
  • Masukkan sedikit air + air asam jawa + garam + gula dan gaul rata.
  • Seimbangkan rasa.
  • Masukkan sotong dan tunggu sehingga masak.




Nota:
  • Boleh dihidangkan bersama telur rebus @ telur goreng @ timun @ ayam goreng @ sayur campur @ tauhu goreng @ kacang tanah goreng @ bermacam-macam lagi lauk tambahan bergantung kepada citarasa masing-masing.
  • Resepi ayam rangup dan sayur campur akan diberi pada lembaran seterusnya...

No comments:

Post a Comment