3 biji kentang (dipotong dadu)
1 sb marjerin
2 sb susu segar
1 sk serbuk lada putih
1 sk garam
- Kentang direbus sehingga betul-betul empuk.
- Toskan kentang yang telah direbus.
- Tumbuk kentang sehingga lumat.
- Masukkan marjerin + susu segar + serbuk lada putih + garam dan gaul rata.
- Proses di atas perlu dilakukan ketika kentang masih panas lagi.
Sos:
650 ml air
1 kiub ayam
1 biji bawang besar (potong dadu)
1 batang saleri (potong dadu)
3 sb marjerin
2 sb tepung gandum
2 sb sos cili
1 sb sos tiram
2 sk serbuk lada hitam
2 sk kicap manis
1 sk garam
- Didihkan air + bawang besar + saleri. Kemudian tapiskan.
- Cairkan marjerin. Masukkan tepung gandum dan gaul sebati.
- Masukkan air rebusan dan kacau supaya tidak bergentel.
- Masukkan sos cili + sos tiram + kicap manis + serbuk lada hitam + garam dan gaul rata.
- Masak sehingga sos menjadi pekat.
- Boleh dihidangkan bersama salad + hirisan tomato + timun.
pinggan nampak cantik la haha
ReplyDeleteAA
mstilah kn cantik...baru semangat nk nikmati hidangan...hehe...
ReplyDelete