Wednesday, 25 August 2010

Ikan Masak Yogurt


1 ekor ikan (dilumur serbuk kunyit + garam)
2 inci halia (kisar)
5 biji cili padi (kisar)
1 biji lada merah (kisar)
3 biji bawang merah (kisar)
2 biji bawang putih (kisar)
1/2 biji tomato (kisar)
1 biji buah keras (kisar)
2 sb serbuk kari ikan (kisar)
2 sb susu segar
2 sb yogurt
1 batang kayu manis
2 biji cengkih
1 sk garam
1 sb gula
Daun ketumbar
Minyak masak
  • Ikan dibakar pada suhu 180 celcius dengan api atas bawah.
  • Tumiskan kayu manis + cengkih sehingga naik bau.
  • Masukkan bahan kisar dan tunggu sehingga garing
  • Masukkan garam + gula + yogurt + susu segar dan gaul rata.
  • Akhir sekali masukkan daun ketumbar.
  • Tuangkan kuah ke atas ikan tadi.





No comments:

Post a Comment