Tuesday, 31 August 2010

Talam Berlauk


Talam:
1 cawan tepung gandum
3 sb tepung jagung
3 cawan santan
1 sk garam
1 sb udang kering (rendam, tumbuk dan goreng garing)
1 sk serbuk lada hitam
  • Campur semua bahan dan gaul sehingga sebati.
  • Kukus sehingga hampir masak dan kemudian taburkan inti dan bahan tabur yang lain.
  • Kukus lagi sehingga masak.
Inti:
Segenggam daging cincang
2 biji kentang (potong dadu)
1 biji bawang besar (potong dadu)
2 sb serbuk kari
  • Tumis bawang besar sehingga agak layu.
  • Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air.
  • Masukkan kentang + daging cincang dan tunggu sehingga masak.

Bahan tabur:
2 biji lada merah (cincang)
Daun sup (cincang)
Bawang goreng




No comments:

Post a Comment