Tuesday, 31 August 2010

Nasi Daging


2 cawan beras basmathi
4 cawan air
200 gm daging (potong nipis)
1 sb minyak sapi
1 sb minyak masak
1 sk jintan halus
1/2 sk jintan kasar
Rempah tumis (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, cengkih)
3 biji bawang merah (hiris)
2 inci halia (hiris)
1 sk garam
2 sk gula
Sedikit serbuk perasa sayuran
  • Panaskan minyak sapi + minyak masak.
  • Tumis rempah tumis + bawang merah + halia + jintan halus + jintan kasar sehingga naik bau.
  • Masukkan daging + air + serbuk perasa dan tunggu sehingga daging empuk.
  • Tambahkan garam + gula.
  • Masukkan sup + beras dalam rice cooker dan biarkan sehingga masak.
  • Boleh dihidangkan bersama jelatah dan air asam.




No comments:

Post a Comment