3 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula melaka
Sehelai daun pandan
1 cawan tepung gandum
2 sb tepung ubi
1/2 sk kapur masakan
1 sb kicap
1/2 biji kelapa parut
1/2 sk garam
- Campurkan gula pasir + gula melaka + air + daun pandan dan didihkan sehingga gula larut. Sejukkan sebentar.
- Campurkan tepung + tepung ubi.
- Tapiskan larutan gula dan tuang ke dalam campuran tepung. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan kapur + kicap dan kacau lagi.
- Sapukan sedikit minyak pada loyang pengukus.
- Tapis sekali lagi ketika tuang ke dalam loyang.
- Kukus selama 40 minit.
- Campurkan kelapa parut + garam.
- Setelah agak sejuk, keluarkan kuih dari loyang dan golekkan atas kelapa parut.
No comments:
Post a Comment