Thursday, 12 August 2010

Kuih Kaswi


3 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula melaka
Sehelai daun pandan
1 cawan tepung gandum
2 sb tepung ubi
1/2 sk kapur masakan
1 sb kicap
1/2 biji kelapa parut
1/2 sk garam

  • Campurkan gula pasir + gula melaka + air + daun pandan dan didihkan sehingga gula larut. Sejukkan sebentar.
  • Campurkan tepung + tepung ubi.
  • Tapiskan larutan gula dan tuang ke dalam campuran tepung. Kacau sehingga sebati.
  • Masukkan kapur + kicap dan kacau lagi.
  • Sapukan sedikit minyak pada loyang pengukus.
  • Tapis sekali lagi ketika tuang ke dalam loyang.
  • Kukus selama 40 minit.
  • Campurkan kelapa parut + garam.
  • Setelah agak sejuk, keluarkan kuih dari loyang dan golekkan atas kelapa parut.

No comments:

Post a Comment