Lapisan daging:
6 keping lasagne (direndam selama 15 minit)
500 gm daging cincang
1 biji bawang besar (dicincang)
2 biji tomato (dicincang)
4 sb cili kisar
1 sb tomato puri
2 sb sos cili
1 batang lobak (dipotong dadu)
1 mangkuk cendawan butang (dihiris)
Garam dan gula secukupnya
Minyak masak
- Tumis bawang besar + tomato hingga agak layu.
- Masukkan cili kisar + tomato puri dan tunggu hingga garing.
- Masukkan daging cincang dan gaul rata.
- Masukkan sos cili + garam + gula dan seimbangkan rasa.
- Masukkan lobak + cendawan butang dan biarkan masak.
Sos krim:
2 sb marjerin
1/2 biji bawang besar (dicincang)
1 sb tepung gandum
2 cawan susu segar
1 sk garam
2 sk serbuk lada hitam
Daun ketumbar
- Cairkan mentega dan masukkan bawang besar. Biarkan sehingga agak layu.
- Masukkan tepung gandum dan gaul rata.
- Masukkan susu segar + garam + serbuk lada hitam dan gaul agar tidak bergentel.
- Masukkan daun ketumbar dan angkat.
Cara menyusun lasagne:
Sedikit marjerin
Keju mozzarella secukupnya
- Sapukan marjerin pada loyang pembakar.
- Susunkan dua keping lasagne.
- Kemudian masukkan separuh daripada adunan lapisan daging dan ratakan.
- Masukkan satu daripada tiga bahagian sos krim dan ratakan.
- Taburkan sedikit keju mozzarella.
- Ulang langkah di atas.
- Untuk lapisan terakhir, tuangkan baki sos krim dan taburkan keju mozzarella pada keseluruhan adunan.
- Bakar selama 40 minit atau sehingga kekuningan pada suhu 180 celcius dengan api atas bawah.
delizioso ... puo essere un grande chef...cakap itali sikit sbb mknn itali kan hahahaha
ReplyDeleteksha
xpelah x smpi itali lg...dpt makan masakan itali pn jadilah...hehe...
ReplyDelete