Bahan A:
2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
2 sb tepung beras
2 sb tepung jagung
1 sk garam
Bahan B:
1/2 cawan kacang hijau yang telah direbus sehingga kembang
1/2 cawan air
Sedikit pewarna hijau
Bahan C:
1/2 cawan air
- Campurkan semua Bahan A dan gaul sehingga sebati. Tapiskan adunan dan dibahagikan kepada dua bahagian.
- Satu bahagian dicampurkan dengan Bahan B.
- Satu bahagian lagi dicampau dengan Bahan C.
- Sapukan sedikit minyak pada loyang.
- Masukkan satu senduk adunan B ke dalam loyang dan kukus selama 10 minit.
- Keluarkan loyang dan masukkan pula lapisan satu senduk adunan C dan kukus kembali 10 minit.
- Ulang langkah di atas sehingga adunan habis.
- Pastikan kuih betul-betul sejuk sebelum dipotong.
Kredit kepada http://hanieliza.fotopages.com/?entry=1100587
No comments:
Post a Comment