Monday 21 November 2011

Laksa Terengganu


1 bungkus mee lidi (direbus sehingga lembut)

KUAH:
5 ekor ikan selayang/ sardin (direbus dengan 3 keping asam keping) - air rebusan jangan dibuang
5 biji bawang merah (ditumbuk)
1 sb lada hitam (ditumbuk)
1 kotak kecil santan
1 mangkuk air
2 sk garam

HIASAN:
Timun (dicincang memanjang)
Taugeh
Daun kesum (dihiris halus)
Kacang panjang (dihiris kecil)
Sedikit belacan
Sedikit garam

SAMBAL:
10 biji cili kering (direbus sehingga lembut dan ditumbuk)
1 sk garam (ditumbuk)

  • Kisar isi ikan yang telah direbus dengan menggunakan sebahagian air rebusannya.
  • Masukkan bawang merah + lada hitam + santan + air + ikan yang telah dikisar ke dalam periuk dan tunggu sehingga mendidih.
  • Masukkan garam dan seimbangkan rasanya.
  • Boleh dihidangkan bersama mee lidi yang telah direbus, bahan hiasan dan sambal.








No comments:

Post a Comment