Monday 13 June 2011

Mee Bandung



500 gm mee kuning (dicelur)
250 gm udang
10 tangkai cili kering (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
5 biji bawang merah (dikisar)
1/2 cawan udang kering (direndam dengan 1 cawan air dan dikisar bersama-sama air rendaman tadi)
5 sb gula
4 cawan air
1 kiub ayam atau daging
1 sb sos tiram
2 batang sawi (dihiris dan dicelur)
2 biji telur
Sedikit garam
Sedikit minyak masak

  • Tumis bahan kisar + sos tiram sehingga naik bau.
  • Masukkan air + kiub ayam dan biarkan sehingga mendidih.
  • Masukkan udang + garam + gula dan seimbangkan rasanya.
  • Pecahkan telur dan biarkan mendidih.
  • Untuk menghidang, masukkan mee kuning ke dalam mangkuk dan diikuti dengan sawi yang telah dicelur.
  • Tuangkan kuah ke atas mee.




No comments:

Post a Comment