Sunday 24 June 2012

Puding Permata


Bahan A
300 ml air
200 ml susu segar
125 gm gula
2 sb serbuk koko
1 sb serbuk agar-agar


Bahan B
500 ml air
400 ml susu segar
200 gm gula
1 bungkus (11 gm) serbuk agar-agar
1 1/2 sb tepung kastard (dibancuh dengan 3 sb air)






  • Campurkan semua bahan A untuk dijadikan aduan coklat dan kacau sebati.
  • Didihkan adunan coklat di atas api.
  • Masukkan adunan coklat di dalam loyang dan biarkan beku.
  • Apabila telah beku, potong puding coklat bentuk dadu dan ketepikan.
  • Kemudian, campurkan semua bahan B untuk adunan kastard dan kacau sebati.
  • Didihkan adunan di atas api.
  • Tuangkan adunan kastard 3/4 di dalam acuan yang disukai.
  • Masukkan puding coklat yang telah dipotong dadu ke dalam adunan kastard dan dibiarkan beku. 




No comments:

Post a Comment