Friday 31 December 2010

Sup Cendawan



1 sb marjerin
1/2 biji bawang besar (potong dadu)
3 biji bawang putih (hiris)
1 mangkuk cendawan butang (hiris)
1/2 biji kentang (potong dadu)
1/2 sb serbuk lada hitam
4 cawan air
1 kiub ayam
1 sk garam
1/3 cawan susu segar
1 batang daun sup

  • Didihkan air + kiub ayam dan ketepikan.
  • Cairkan marjerin dan tumis bawang besar + bawang putih sehingga agak kekuningan.
  • Masukkan kentang dan gaul rata seketika.
  • Masukkan air rebusan tadi dan tunggu sehingga kentang empuk.
  • Masukkan cendawan butang + daun sup dan kacau seketika.
  • Kisar sup ini sehingga hancur.
  • Masak kembali sup ini dengan memaukkan susu segar + serbuk lada hitam + garam.
  • Biarkan sehingga mendidih.



NOTA:
  • Jika menggemari cendawan yang kurang hancur, asingkan dahulu cendawan butang sebelum dikisar. Setelah sup dikisar lumat, baru masukkan cendawan butang dan dikisar sebentar sahaja.
  • Sup ini amat sesuai di makan bersama roti, biskut atau di makan begitu sahaja.







No comments:

Post a Comment