Monday, 19 July 2010

Potato Wedges

3 biji kentang (dibasuh dengan air suam dan tidak perlu dikupas kulitnya)
2 sk serbuk lada hitam
2 sk serbuk cili
1 sk garam
1 biji telur (dipukul)
Tepung gandum secukupnya
Minyak masak
  • Kentang dipotong berbentuk baji dan direbus sehingga agak empuk.
  • Toskan kentang dan biarkan sejuk sedikit.
  • Masukkan kentang + serbuk lada hitam + serbuk cili + garam ke dalam plastik. Goncang atau balik-balikkan plastik tersebut sehingga kentang bersalut sepenuhnya.
  • Celupkan kentang ke dalam telur.
  • Golekkan kentang di atas tepung gandum.
  • Gorengkan kentang sehingga kekuningan.


kredit kepada http://www.myresipi.com/top/detail/6115




INFO:
  • Ada kajian mengatakan kentang merupakan sayur yang paling murah tetapi paling berkhasiat.
  • 100gm kentang yang direbus hanya menyumbang 66 kalori sahaja. Malah kentang kaya dengan potassium dan vitamin C yang membekalkan karbohidrat kompleks dan fiber. Wah! Nampaknya kentang boleh menggantikan nasi selepas ini.

No comments:

Post a Comment