2 sk serbuk lada hitam
2 sk serbuk cili
1 sk garam
1 biji telur (dipukul)
Tepung gandum secukupnya
Minyak masak
- Kentang dipotong berbentuk baji dan direbus sehingga agak empuk.
- Toskan kentang dan biarkan sejuk sedikit.
- Masukkan kentang + serbuk lada hitam + serbuk cili + garam ke dalam plastik. Goncang atau balik-balikkan plastik tersebut sehingga kentang bersalut sepenuhnya.
- Celupkan kentang ke dalam telur.
- Golekkan kentang di atas tepung gandum.
- Gorengkan kentang sehingga kekuningan.
kredit kepada http://www.myresipi.com/top/detail/6115
- Ada kajian mengatakan kentang merupakan sayur yang paling murah tetapi paling berkhasiat.
- 100gm kentang yang direbus hanya menyumbang 66 kalori sahaja. Malah kentang kaya dengan potassium dan vitamin C yang membekalkan karbohidrat kompleks dan fiber. Wah! Nampaknya kentang boleh menggantikan nasi selepas ini.
No comments:
Post a Comment