1 ekor ayam
2 sb minyak zaitun
2 sb serbuk lada hitam
2 sk serbuk cili
2 sk garam
1 biji bawang besar tanpa dikupas
5 ulas bawang putih tanpa dikupas
1 batang lobak merah
1 batang saleri
1 biji lemon
Daun ketumbar
- Sapu dan ratakan minya zaitun + serbuk lada hitam + serbuk cili + garam pada keseluruhan ayam.
- Ikatkan ayam dengan kemas dan perap selama 3 jam.
- Hiris bawang besar + lobak merah + saleri dalam saiz yang agak besar.
- Tuang sedikit minyak zaitun pada dulang pembakar.
- Taburkan bawang putih + bahan hiris di atas dulang pembakar.
- Letakkan ayam di tengah-tengah dulang pembakar.
- Bakar selama satu setengah jam pada suhu 180 celcius dengan api atas bawah.
sebelum dibakar setelah masak INFO: Saleri merupakan penawar dalam menurunkan tekanan darah tinggi sama ada dimasak sup atau sayur sebagai hidangan sampingan. Lebih elok kalau dijadikan sebagai jus.Saleri mempunyai bau yang wangi dan memberikan aroma dalam masakan. Aroma ini mampu menarik perhatian orang untuk menikmati hidangan.
well done! It looks very yummy
ReplyDeletehehe...thanks mr manager...
ReplyDeletesy ada byk soalan ni cik lia..
ReplyDelete- ayam tu xyah buh dlm aluminium foil ke? msk ke dlm dia?
- ape rasa letak lemon kat tgh2 ayam?
sorila...byk tny lak, nmpk sedap sgt!!! tu yg teruja nak tau tu
- ayam tu x yah guna aluminium foil...jgn risau insya-Allah msk n lembut dagingnya...dgn syarat guna api atas bawah time bakar tu...
ReplyDelete- lemon tu utk beri aroma n dlm masa yg sama dia akn mengeluarkan jus...so makin menambah kesedapan ler...hehe...