Monday, 5 July 2010

Ayam Panggang

1 ekor ayam
2 sb minyak zaitun
2 sb serbuk lada hitam
2 sk serbuk cili
2 sk garam
1 biji bawang besar tanpa dikupas
5 ulas bawang putih tanpa dikupas
1 batang lobak merah
1 batang saleri
1 biji lemon
Daun ketumbar

  • Sapu dan ratakan minya zaitun + serbuk lada hitam + serbuk cili + garam pada keseluruhan ayam.
  • Ikatkan ayam dengan kemas dan perap selama 3 jam.
  • Hiris bawang besar + lobak merah + saleri dalam saiz yang agak besar.
  • Tuang sedikit minyak zaitun pada dulang pembakar.
  • Taburkan bawang putih + bahan hiris di atas dulang pembakar.
  • Letakkan ayam di tengah-tengah dulang pembakar.
  • Bakar selama satu setengah jam pada suhu 180 celcius dengan api atas bawah.

sebelum dibakar


setelah masak

INFO:

  • Saleri merupakan penawar dalam menurunkan tekanan darah tinggi sama ada dimasak sup atau sayur sebagai hidangan sampingan. Lebih elok kalau dijadikan sebagai jus.
  • Saleri mempunyai bau yang wangi dan memberikan aroma dalam masakan. Aroma ini mampu menarik perhatian orang untuk menikmati hidangan.

4 comments:

  1. well done! It looks very yummy

    ReplyDelete
  2. sy ada byk soalan ni cik lia..
    - ayam tu xyah buh dlm aluminium foil ke? msk ke dlm dia?
    - ape rasa letak lemon kat tgh2 ayam?
    sorila...byk tny lak, nmpk sedap sgt!!! tu yg teruja nak tau tu

    ReplyDelete
  3. - ayam tu x yah guna aluminium foil...jgn risau insya-Allah msk n lembut dagingnya...dgn syarat guna api atas bawah time bakar tu...
    - lemon tu utk beri aroma n dlm masa yg sama dia akn mengeluarkan jus...so makin menambah kesedapan ler...hehe...

    ReplyDelete