2 cawan beras (dibasuh dan ditoskan)
3 sb marjerin
4 biji bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 sk garam
1 ekor ayam (terpulang untuk potong berapa)
3 sb madu
2 sb sos tiram
1 sb serbuk lada hitam
Rempah tumis (1-kayu manis, 1-buah pelaga, 1-bunga lawang, 2-cengkih)
2 biji bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 inci halia (ditumbuk)
1 sk serbuk lada putih
2 sk rempah sup
1 sk garam
Minyak masak
5 biji lada merah
1 biji tomato
2 ulas bawang putih
3 sb gula
3 sb sos cili
Salad
Tomato
Timun
- Ayam direbus tetapi jangan terlalu empuk. Asingkan ayam dan air rebusannya.
- Campurkan madu + sos tiram + serbuk lada hitam + 1/2 cawan air rebusan dan digaul rata. Sapu dan ratakan campuran madu pada keseluruhan ayam yang telah direbus. Perap selama 30 minit.
- Cairkan marjerin. Tumiskan bawang merah + bawang putih hingga kekuningan.
- Masukkan beras dan gaul rata. Biarkan seketika.
- Masukkan 3 cawan air rebusan + garam dan biarkan hingga nasi masak.
- Kisarkan lada merah + tomato + bawang putih + gula + sos cili + 1/2 cawan air rebusan hingga lumat. Tuang bahan kisar ke dalam kuali dan tunggu hingga mendidih agar kelihatan lebih likat.
- Tumiskan rempah tumis + bawang merah + bahan tumbuk hingga agak garing.
- Tuangkan baki air rebusan + serbuk lada putih + garam + rempah sup dan biarkan mendidih.
- Bakar ayam hingga masak pada suhu 180 celcius dengan api atas bawah. Air lebihan perapan boleh dimasak untuk dijadikan sos hitam.
- Basuh dan potong salad + tomato + timun sebagai pelengkap hidangan.
INFO:
- Salad bagus dijadikan sebagai sayuran mentah dan penawar terbaik bagi mengatasi insomnia, mengurangkan stress dan menenangkan fikiran.
- Salad boleh mengurangkan kolestrol dan tekanan darah. Salah satu cara terbaik untuk berdiet, namun perlu dikurangkan penambahan mayonis, keju dan minyak zaitun dalam penyediaan salad.
No comments:
Post a Comment