Saturday, 17 July 2010

Chicken Chop and Black Pepper Sauce


2 keping dada ayam (terpulang sama ada dipotong kecil-kecil atau tidak)
1 sk serbuk lada putih
1 sk garam
1 biji limau nipis
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 inci halia (ditumbuk)
1 biji telur
Tepung jagung secukupnya
Serbuk roti secukupnya
Minyak masak
  • Ayam diperap bersama serbuk lada putih + garam + air limau nipis dan bahan tumbuk selama 2 jam.
  • Golekkan ayam di atas tepung jagung.
  • Celupkan ayam ke dalam telur yang telah dipukul.
  • Golekkan pula ayam pada serbuk roti.
  • Goreng ayam hingga masak.
650 ml air
1 kiub ayam
1 biji bawang besar (potong dadu)
1 batang saleri (potong dadu)
3 sb marjerin
2 sb tepung gandum

2 sb sos cili
1 sb sos tiram

2 sk serbuk lada hitam
2 sk kicap manis
1 sk garam
  • Didihkan air + bawang besar + saleri. Kemudian tapiskan.
  • Cairkan marjerin. Masukkan tepung gandum dan gaul sebati.
  • Masukkan air rebusan dan kacau supaya tidak bergentel.
  • Masukkan sos cili + sos tiram + kicap manis + serbuk lada hitam + garam dan gaul rata.
  • Masak sehingga sos menjadi pekat.

INFO:
  • Untuk membuat serbuk roti sendiri, anda hendaklah menjemur beberapa kepingan roti biasa selama 2 hari agar betul-betul menjadi keras.
  • Setelah itu, kepingan roti ini hendaklah ditumbuk sehingga lumat.
  • Serbuk roti ini boleh disimpan dalam jangka masa 2 bulan.

3 comments:

  1. berapa kos nak msk ni lia? bajet kecik xleh la ye

    ReplyDelete
  2. jgn risau...bajet kecik pn leh msk...bahan yg digunakn pn simple jer...insya-Allah anak2 ko pn suka sbb rasa dia mcm nugget skit...

    ReplyDelete
  3. tolong masakkan boleh tak..nak makan jer

    ReplyDelete