Tuesday, 13 July 2010

Ikan Bakar dan Air Asam Kicap

Ikan bakar


1 ekor ikan (mengikut pilihan masing-masing)
1 sk serbuk kunyit
1 sk garam
  • Sapu dan ratakan serbuk kunyit + garam pada keseluruhan ikan dan biarkan selama 20 minit.
  • Bakar ikan hingga masak pada suhu 180 celcius dengan api atas bawah.

Air asam kicap


5 biji cili padi (hiris nipis)
1/2 biji bawang besar (potong dadu)
5 sb kicap manis
2 sk gula
1/2 biji limau nipis

  • Campurkan semua bahan dan gaul sebati.
  • Sekiranya ada kekurangan, bolehlah ditambah mengikut citarasa masing-masing.

2 comments:

  1. bakar gitu je ke lia? xyah guna aluminium foil ke?

    ReplyDelete
  2. xyah guna foil...sbb dah setting api atas bawah...cm ikan akn kering skit jelah...

    ReplyDelete