Thursday, 16 June 2011

Terung Sambal



2 batang terung (saiz sederhana)
1 sk serbuk kunyit
1 sk garam
6 biji cili padi (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci belacan (ditumbuk)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 genggam ikan bilis
1 sk asam jawa
1 biji tomato (dibelah 4)
Sedikit garam
Sedikit air
Sedikit minyak masak

  • Terung dibelah dua tetapi jangan sampai putus hujungnya.
  • Gaulkan terung dengan serbuk kunyit + garam + sedikit air.
  • Bakar atau goreng terung sehingga masak.
  • Gorengkan ikan bilis sehingga garing dan ketepikan.
  • Dengan lebihan minyak tadi, tumis bawang besar + bahan tumbuk sehingga agak garing.
  • Masukkan sedikit air dan biarkan sehingga agak kering.
  • Masukkan garam + asam jawa dan seimbangkan rasanya.
  • Masukkan ikan bilis yang ditumbuk sedikit kasar + tomato dan gaul sebentar.
  • Tuangkan sambal di atas terung yang dibakar atau digoreng tadi.






No comments:

Post a Comment