2 batang terung (saiz sederhana)
1 sk serbuk kunyit
1 sk garam
6 biji cili padi (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci belacan (ditumbuk)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 genggam ikan bilis
1 sk asam jawa
1 biji tomato (dibelah 4)
Sedikit garam
Sedikit air
Sedikit minyak masak
- Terung dibelah dua tetapi jangan sampai putus hujungnya.
- Gaulkan terung dengan serbuk kunyit + garam + sedikit air.
- Bakar atau goreng terung sehingga masak.
- Gorengkan ikan bilis sehingga garing dan ketepikan.
- Dengan lebihan minyak tadi, tumis bawang besar + bahan tumbuk sehingga agak garing.
- Masukkan sedikit air dan biarkan sehingga agak kering.
- Masukkan garam + asam jawa dan seimbangkan rasanya.
- Masukkan ikan bilis yang ditumbuk sedikit kasar + tomato dan gaul sebentar.
- Tuangkan sambal di atas terung yang dibakar atau digoreng tadi.
No comments:
Post a Comment