Thursday, 2 June 2011

Nasi Serai


2 cawan beras basmathi
2 cawan air
1 biji bawang besar (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
1 inci halia (hiris)
5 batang serai (diketuk)
1 sb marjerin
Rempah 4 sekawan
2 sk serbuk kurma
Garam secukupnya

  • Basuh dan rendamkan beras selama 30 minit. Kemudian toskan.
  • Panaskan marjerin dan tumis 4 sekawan + bawang besar + bawang putih + halia + serai sehingga naik bau.
  • Masukkan serbuk kurma yang telah dibancuh dengan sedikit air dan digaul rata.
  • Masukkan beras dan gaul rata.
  • Masukkan air + garam.
  • Biarkan nasi masak di dalam rice cooker.


NOTA:
  • Nasi serai boleh dihidangkan dengan ayam masak merah, daging kurma, jelatah, kerabu mangga atau lain-lain lauk yang bersesuaian.
  • Untuk lebih menarik, boleh taburkan bawang goreng dan daun sup yang telah dihiris halus semasa menghidang.

No comments:

Post a Comment