Thursday, 9 June 2011

Kek Oren n Butter Icing

Gambar sebelum dihias dengan icing.


1 biji buah oren
1 cawan minyak masak
1 - 1 1/2 cawan gula
3 biji telur
2 cawan tepung gandum (ayak)
1 sudu besar baking powder (ayak)

  • Basuh buah oren dan buang biji serta urat tengah. Potong kecil-kecil bersama-sama kulitnya.
  • Campur buah oren + minyak masak + gula + telur dan kisar sehingga hancur.
  • Campurkan adunan kisar dengan tepung gandum + baking powder sedikit demi sedikit dan gaul hingga sebati.
  • Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dilapik kertas minyak dan disapu sedikit marjerin.
  • Bakar selama 1 jam atau sehingga masak pada suhu 170 ⁰C.


Percubaan pertama untuk menghias kek.





1/2 cawan shortening atau lemak sayuran
1/2 cawan butter
1 sk esen vanila
1 1/2 cawan gula icing
2 sb susu segar

  • Pukul shortening sehingga kembang
  • Masukkan butter dan pukul lagi sehingga kembang dan agak putih.
  • Masukkan esen vanila.
  • Masukkan gula icing sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga gebu.
  • Masukkan susu segar dan pukul lagi sehingga gebu.
  • Hiaskan kek mengikut kreativiti masing-masing.
  • Boleh juga ditambah dengan pewarna mengikut citarasa dan tema hiasan kek.


2 comments:

  1. fullamak...dasat tuh! siap wat topping ye...MESTI CUBA NI!hehehe

    ReplyDelete
  2. sekadar percubaan pertama...mesti cuba...hehe...

    ReplyDelete