Thursday, 21 June 2012

Sup Tauhu Jepun



2 bungkus tauhu jepun (dipotong 8 bahagian dan digoreng sebentar)
1 batang lobak merah
3 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
2 cm halia (dihiris)
1 biji telur
1 gelas air
1 kiub ayam
1 sk serbuk lada putih
1 sk serbuk lada hitam
1 sk tepung jagung + 1 sk air
Sedikit minyak masak
Daun sup secukupnya


  • Tumiskan bawang merah + bawang putih + halia hingga agak garing.
  • Masukkan air + kiub ayam + lobak merah + serbuk lada putih + serbuk lada hitam dan tunggu sehingga mendidih.
  • Masukkan tauhu jepun yang telah digoreng dan pecahkan telur.
  • Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan sedikit kuahnya.
  • Gaul rata dan masukkan daun sup yang telah dihiris.
  • Sedia untuk dihidangkan.




No comments:

Post a Comment