Monday, 4 June 2012

Kek Pelangi Pelbagai Perisa



430 gram tepung gandum
4 sk baking powder
1/2 sk garam
250 g mentega
280 g gula kastor
375 g susu segar
5 biji putih telur
Pewarna merah + perisa strawberi
Pewarna ungu + perisa blueberi
Pewarna kuning + perisa lemon
Pewarna coklat + coklat emulco
Pewarna biru + perisa keladi
Pewarna hijau + perisa pandan
Whipped cream secukupnya

  • Ayak tepung gandum + baking powder + garam dan ketepikan.
  • Pukul mentega + gula kastor sehingga gebu.
  • Masukkan putih telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga gebu.
  • Masukkan campuran tepung + susu segar secara selang-seli dan dipukul sehingga sebati.
  • Bahagikan adunan kepada 6 bahagian (setiap satu lebih kurang 260 gram) dicampurkan mengikut pewarna dan perisa yang digemari setiap satu bahagian.
  • Bakar setiap satu adunan selama 15 minit pada suhu 170 dan disejukkan.
  • Putar whipped cream sehingga kental.
  • Sapu krim pada setiap lapisan dan hias mengikut kreativiti.
  • Masukkan ke dalam peti sejuk dan keluarkan jika telah tiba masa untuk dihidang.




Edible image di atas ditempah di Nurul Edible Image. Jika berminat, klik di sini.



Resepi asal diambil di sini dan diolah sedikit sekadar eksperimentasi.




No comments:

Post a Comment