Bahan A
300 ml air
200 ml susu segar
125 gm gula
2 sb serbuk koko
1 sb serbuk agar-agar
Bahan B
500 ml air
400 ml susu segar
200 gm gula
1 bungkus (11 gm) serbuk agar-agar
1 1/2 sb tepung kastard (dibancuh dengan 3 sb air)
- Campurkan semua bahan A untuk dijadikan aduan coklat dan kacau sebati.
- Didihkan adunan coklat di atas api.
- Masukkan adunan coklat di dalam loyang dan biarkan beku.
- Apabila telah beku, potong puding coklat bentuk dadu dan ketepikan.
- Kemudian, campurkan semua bahan B untuk adunan kastard dan kacau sebati.
- Didihkan adunan di atas api.
- Tuangkan adunan kastard 3/4 di dalam acuan yang disukai.
- Masukkan puding coklat yang telah dipotong dadu ke dalam adunan kastard dan dibiarkan beku.
No comments:
Post a Comment