Monday, 30 May 2011

Daging Masak Kurma



250 gm daging
2 sb minyak sapi
Rempah tumis 4 sekawan
1 sk jintan manis
1/2 sk jintan putih
5 biji bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 inci halia (ditumbuk)
5 sb rempah kurma
2 biji kentang (belah empat)
2 biji lada hijau (belah dua)
Air secukupnya
Garam secukupnya
Sedikit gula

  • Panaskan minyak sapi dan tumis rempah tumis + jintan manis + jintan putih + bahan tumbuk sehingga naik bau.
  • Masukkan rempah kurma yang telah dicampur sedikit dengan air dan gaul rata.
  • Masukkan kentang + daging dan gaul sebati.
  • Masukkan air secukupnya dan biarkan kentang dan daging empuk.
  • Masukkan garam + gula + lada hijau dan seimbangkan rasanya.
  • Biarkan sebentar dan tutup api.






No comments:

Post a Comment