Wednesday, 11 May 2011

Apam Gula Hangus



1 cawan gula
1 cawan air

3/4 cawan gula
3/4 tepung gandum
2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 sk bikarbonat
Sedikit garam

  • Hanguskan gula. Kemudian masukkan air dan tunggu sehingga larut. Biarkan agak sejuk.
  • Didihkan air pengukus.
  • Pukul gula + telur sehingga kembang.
  • Campurkan tepung + bikarbonat + garam.
  • Masukkan gula hangus + telur yang dipukul tadi + minyak masak dan gaul rata.
  • Masukkan adunan ke dalam loyang dan dikukus lebih kurang 45 minit.



NOTA:
  • Sekiranya menggunakan acuan yang kecil, masa untuk mengukus hanya 15 minit sahaja. Ia bergantung kepada saiz acuan yang digunakan.
  • Kuih ini boleh juga dimakan dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.

No comments:

Post a Comment