1/2 ekor ayam (dipotong ikut citarasa)
1 sk serbuk kunyit
2 batang serai (dititik)
1 keping asam keping
2 biji kentang (dipotong 4)
3 cawan air
Sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
5 ulas bawang putih (dikisar)
10 biji bawang merah (dikisar)
1 sb ketumbar biji (dikisar)
1 sk jintan manis (dikisar)
1 sk jintan putih (dikisar)
3 inci halia (dikisar)
15 biji cili padi (dikisar)
- Gaulkan ayam + serbuk kunyit + garam dan perap sebentar.
- Tumiskan bahan kisar sehingga minyak naik
- Masukkan serai + kentang + ayam yang diperap + air + asam keping + garam jika kurang dan gaul rata.
- Tutup kuali rapat-rapat dan biarkan sehingga ayam masak dan kentang empuk.
- Kacau sekali-sekala bagi mengelakkan air kering atau hangus.
- Bila semua telah masak, tutup api dan boleh dihidangkan dengan nasi putih, roti atau lempeng.
No comments:
Post a Comment