150 g jem strawberi
80 ml air suam
250 g cream cheese
125 g whipped cream
125 g whipping cream
50 g icing sugar
1 peket biskut tiramisu @ lady fingers
1 sb nescafe
1 cawan air suam
Sedikit strawberi segar
Sedikit serbuk koko
- Untuk penyediaan filling, campurkan jem strawberi + air suam dan gaul hingga sebati.
- Untuk penyediaan krim, pukul cream cheese + icing sugar sehingga lembut.
- Masukkan whipping cream + whipped cream dan pukul sehingga sebati.
- Untuk penyediaan nescafe kosong, campurkan nescafe + air suam dan kacau hingga larut.
- Untuk melapis, masukkan filling ke dalam cawan atau bekas yang sesuai.
- Celup sebentar sahaja biskut tiramisu ke dalam air nescafe dan susun di atas filling tadi.
- Masukkan pula lapisan krim ke atas biskut tersebut.
- Ulang semula proses melapis tadi sehingga abis adunan.
- Letakkan hirisan buah strawberi segar dan taburkan serbuk koko sebagai hiasan.
- Simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dihidangkan.
Nota:
- Adunan di atas boleh menghasilkan 4 cawan tiramisu.
- Boleh ditukar kepada filling dan buahan yang lain seperti kiwi, blueberi, mangga, lemon dan sebagainya.
- Lebih enak dinikmati di dalam keadaan sejuk.
No comments:
Post a Comment