Sunday, 1 July 2012

Roti John


2 buku roti panjang
1 keping daging cincang Ramly
1/2 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (dicincang)
1/2 inci halia (dicincang)
2 sb rempah kari
2 sb serbuk cili
1 sk garam
3 sb sayur campur
2 biji telur
Sedikit air
Sos cili secukupnya
Mayonis secukupnya
Sedikit minyak masak




  • Cuci daging cincang dan goreng tanpa minyak sehingga agak garing. Ketepikan.
  • Tumis bawang besar + bawang putih + halia sehingga naik bau.
  • Masukkan rempah kari + serbuk cili + sedikit air dan gaul rata.
  • Masukkan daging cincang yang telah digoreng tadi dan gaul rata.
  • Masukkan sayur campur + garam dan gaul rata. Matikan api.
  • Pukul sedikit telur dan masukkan adunan daging cincang tadi.
  • Panaskan kuali leper dan tuangkan separuh adunan daging cincang.
  • Apabila telah separuh masak, potong tengah roti panjang dan tekapkan atas adunan daging cincang.
  • Apabila masak, terbalikkan roti dan biarkan sebentar hingga agak garing.
  • Tuangkan sos cili + mayonis di atas daging cincang dan dilipat dua.
  • Sedia untuk dinikmati.




  • Sekiranya tidak minat menggunakan sayur campuran, boleh ditukar kepada daun sup, daun bawang atau lobak merah sahaja.
  • Lebih sedap sekiranya diletakkan daun salad, timun dan tomato.



No comments:

Post a Comment