Monday, 30 July 2012

Masak Lemak Udang Dengan Peria



1/2 biji peria (dihiris dan direndam dengan air garam sebentar)
15 ekor udang (dibuang kulit)
3 biji cili padi (diketuk)
1 batang serai (diketuk)
2 cawan santan
3 biji bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 inci kunyit hidup (ditumbuk)
2 keping asam keping
Garam secukup rasa



  • Masukkan santan + cili padi + serai + bahan tumbuk + asam keping dan masak sehingga mendidih.
  • Masukkan peria + garam dan tunggu mendidih sekali lagi
  • Masukkan udang dan gaul rata sebentar sehingga udang bertukar warna.
  • Boleh dihidangkan.




  • Jika ingin lebih pedas, boleh tambahkan cili padi dan tumbuk sekali bersama bawang merah, bawang putih dan kunyit hidup.
  • Sekiranya warna kuning kurang menyerlah, boleh tambahkan serbuk kunyit.




No comments:

Post a Comment