Tuesday, 31 July 2012

Ayam Paprik



1/8 bahagian ayam (dipotong kecil-kecil)
1/2 batang lobak merah (dihiris bulat)
1 cawan bunga kobis (dipotong besar)
1/2 biji capsicum (dihiris besar)
4 biji putik jagung (dibelah empat memanjang)
1 biji tomato (dipotong dadu)
4 biji cili padi (diketuk)
2 batang serai (diketuk)
2 ulas bawang putih (diketuk)
3 helai daun limau purut
2 sb kicap manis
2 sb sos tiram
5 sb sos cili
1 biji limau nipis
1 cawan air
1 sk garam
2 sb gula



  • Tumiskan bahan yang diketuk + daun limau purut sehingga naik bau.
  • Masukkan ayam + tomato, gaul rata dan dibiarkan seketika.
  • Masukkan air + lobak merah dan tunggu hingga mendidih.
  • Masukkan bunga kobis + capsicum + putik jagung dan gaul rata.
  • Masukkan kicap manis + sos tiram + sos cili + garam + gula + jus limau nipis dan seimbangkan rasa.
  • Boleh dinikmati bersama nasi putih atau nasi goreng.




  • Boleh pelbagaikan sayuran yang lain mengikut citarasa.
  • Jika lebih suka pedas, boleh tambahkan cili padi.



No comments:

Post a Comment