Friday, 9 March 2012

Roti Gulung Sosej



4 keping roti putih
4 batang sosej (mengikut citarasa masing-masing)
3 sb tepung gandum
1 sb tepung beras
1 sk garam
Air secukupnya
Serbuk roti secukupnya
Minyak masak

  • Kukus roti sebentar.
  • Roti dinipiskan sedikit dengan menggunakan penggelek agar mudah untuk digulung.
  • Kukus sosej sebentar.
  • Letakkan sosej di atas roti dan gulungkan perlahan-lahan. Ketepikan.
  • Campurkan tepung gandum + tepung beras + garam.
  • Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati dan agak cair.
  • Ambil roti gulung tadi dan celupkan ke dalam adunan tepung.
  • Golekkan atas serbuk roti sehingga menutupi semua bahagian roti.
  • Goreng sehingga berwarna kuning keperangan.
  • Boleh dinikmati bersama sos cili dan mayonis.








No comments:

Post a Comment