Tuesday, 30 April 2013

Nasi Kebuli



2 cawan beras basmathi (direndam selama 20 minit)
3 cawan santan
1 inci halia (dihiris)
1 batang serai (dititik)
2 helai daun limau purut
4 sekawan (1 batang kayu manis, 2 bunga cengkih, 1 bunga lawang, 1 biji buah pelaga)
2 sb minyak sapi
1 sb serbuk ketumbar
1/2 sk serbuk jintan manis
1/2 sk serbuk jintan putih
1/2 sk serbuk lada hitam
1 sk serbuk kunyit
1 sk garam

Hiasan:
Telur dadar (dihiris nipis)
Kismis
Bawang goreng (jika suka)


  • Panaskan minyak sapi dan tumis halia + serai + daun limau + 4 sekawan sehingga naik bau.
  • Masukkan serbuk ketumbar + serbuk jintan manis + serbuk jintan putih + serbuk lada hitam + serbuk kunyit dan digaul sehingga agak garing.
  • Masukkan santan + garam dan kacau rata.
  • Apabila mendidih, masukkan beras dan kacau sebentar.
  • Masak nasi seperti biasa.
  • Apabila hendak menghidang, taburkan telur dadar + kismis + bawang goreng sebagai hiasan.
  • Boleh dihidangkan bersama lauk pauk seperti ayam goreng, jelatah, ayam masak merah, dalca daging, daging masak kicap atau lauk pauk lain mengikut citarasa masing-masing.












No comments:

Post a Comment