100 gm kueytiew
2 biji telur
2 ulas bawang putih (diketuk)
5 biji cili padi (diketuk)
1 genggam isi ayam/fish cake
1 batang sawi
1/2 batang lobak
1/2 biji tomato
3 sb sos tiram
1 sb tepung jagung + 3 sb air
Air secukupnya
Garam
Minyak masak
- Pukul telur dan masukkan kueytiew.
- Tuangkan kueytiew ke dalam kuali dan nipiskan seperti membuat lempeng.
- Apabila agak kekuningan, terbalikkan dan biarkan sehingga masak.
- Untuk kuahnya, tumiskan bawang putih + cili padi sehingga naik bau.
- Masukkan hirisan isi ayam dan biarkan seketika.
- Masukkan hirisan lobak + air mengikut citarasa + sos tiram + sedikit garam.
- Apabila mendidih, masukkan sawi dan tomato.
- Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- Tuangkan kuah ke atas kueytiew yang digoreng tadi.
No comments:
Post a Comment