Thursday, 6 October 2011

Kueytiew Kungfu



100 gm kueytiew
2 biji telur
2 ulas bawang putih (diketuk)
5 biji cili padi (diketuk)
1 genggam isi ayam/fish cake
1 batang sawi
1/2 batang lobak
1/2 biji tomato
3 sb sos tiram
1 sb tepung jagung + 3 sb air
Air secukupnya
Garam
Minyak masak

  • Pukul telur dan masukkan kueytiew.
  • Tuangkan kueytiew ke dalam kuali dan nipiskan seperti membuat lempeng.
  • Apabila agak kekuningan, terbalikkan dan biarkan sehingga masak.
  • Untuk kuahnya, tumiskan bawang putih + cili padi sehingga naik bau.
  • Masukkan hirisan isi ayam dan biarkan seketika.
  • Masukkan hirisan lobak + air mengikut citarasa + sos tiram + sedikit garam.
  • Apabila mendidih, masukkan sawi dan tomato.
  • Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  • Tuangkan kuah ke atas kueytiew yang digoreng tadi.





No comments:

Post a Comment