Wednesday, 13 October 2010

Nasi Minyak




2 cawan beras
3 cawan air
3 biji bawang merah (hiris)
2 inci halia (hiris)
3 biji bawang putih (hiris)
1/2 cawan susu segar
1 sk garam
2 sb minyak sapi
Rempah tumis
Pewarna kuning
Daun pandan
  • Didihkan air.
  • Basuh beras dan rendam 10 minit.
  • Toskan beras.
  • Panaskan minyak sapi dan tumis rempah tumis + bawang merah + bawang putih + halia sehingga naik bau.
  • Campurkan bahan tumis ke dalam air mendidih.
  • Masukkan beras + garam + daun pandan dan gaul rata.
  • Apabila nasi agak kering, masukkan susu segar + pewarna kuning dan gaul.
  • Tunggu sehingga nasi betul-betul masak.





Nota:
  • Sesuai dimakan dengan ayam masak merah atau kurma ayam atau kari ayam dan ditambah dengan jelatah atau pajeri nenas.






No comments:

Post a Comment