Thursday 6 October 2011

Udang Goreng Kunyit


15 ekor udang saiz sederhana (buang kulit dan tinggalkan ekornya sahaja)
1 sb serbuk kunyit
1 sk garam
1 biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 biji lada merah (dihiris)
2 sb sos tiram
Sedikit air
Minyak masak

  • Gaul udang + serbuk kunyit + garam
  • Gorengkan sebentar udang sehingga agak masak.
  • Gunakan minyak gorengan udang tadi untuk menumis bawang besar + bawang putih + lada merah.
  • Apabila naik bau, masukkan sos tiram + sedikit air dan biarkan agak pekat.
  • Masukkan udang dan matikan api.




Sirap Lemon



1 gelas air masak

2 sb gula
1 biji buah lemon (diperah dan ambil jusnya)
1 sk sirap ros
Ais secukupnya

  • Campurkan air + gula dan kacau sehingga gula larut.
  • Masukkan sirap ros.
  • Masukkan jus lemon dan kacau rata.
  • Masukkan ais jika suka.



Kueytiew Kungfu



100 gm kueytiew
2 biji telur
2 ulas bawang putih (diketuk)
5 biji cili padi (diketuk)
1 genggam isi ayam/fish cake
1 batang sawi
1/2 batang lobak
1/2 biji tomato
3 sb sos tiram
1 sb tepung jagung + 3 sb air
Air secukupnya
Garam
Minyak masak

  • Pukul telur dan masukkan kueytiew.
  • Tuangkan kueytiew ke dalam kuali dan nipiskan seperti membuat lempeng.
  • Apabila agak kekuningan, terbalikkan dan biarkan sehingga masak.
  • Untuk kuahnya, tumiskan bawang putih + cili padi sehingga naik bau.
  • Masukkan hirisan isi ayam dan biarkan seketika.
  • Masukkan hirisan lobak + air mengikut citarasa + sos tiram + sedikit garam.
  • Apabila mendidih, masukkan sawi dan tomato.
  • Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  • Tuangkan kuah ke atas kueytiew yang digoreng tadi.