Wednesday 13 October 2010

Nasi Minyak




2 cawan beras
3 cawan air
3 biji bawang merah (hiris)
2 inci halia (hiris)
3 biji bawang putih (hiris)
1/2 cawan susu segar
1 sk garam
2 sb minyak sapi
Rempah tumis
Pewarna kuning
Daun pandan
  • Didihkan air.
  • Basuh beras dan rendam 10 minit.
  • Toskan beras.
  • Panaskan minyak sapi dan tumis rempah tumis + bawang merah + bawang putih + halia sehingga naik bau.
  • Campurkan bahan tumis ke dalam air mendidih.
  • Masukkan beras + garam + daun pandan dan gaul rata.
  • Apabila nasi agak kering, masukkan susu segar + pewarna kuning dan gaul.
  • Tunggu sehingga nasi betul-betul masak.





Nota:
  • Sesuai dimakan dengan ayam masak merah atau kurma ayam atau kari ayam dan ditambah dengan jelatah atau pajeri nenas.






Monday 4 October 2010

Kebab




3 keping daging burger
3 sb cili kisar
1/2 biji bawang besar (potong dadu)
1 biji tomato (potong dadu)
1 sb tomato puri

2 sb sos cili
1/2 batang timun (hiris memanjang)
3 sb gula
1 sk garam
  • Daging burger dibakar sehingga masak dan dihiris nipis-nipis.
  • Tumiskan bawang besar + tomato sehingga agak layu.
  • Masukkan cili kisar + tomato puri dan biarkan agak garing.
  • Masukkan sos cili + gula + garam dan seimbangkan rasanya.
  • Masukkan timun + daging hiris dan gaul rata.



Nota:
  • Amat sesuai dimakan bersama roti biasa, roti pita, spageti atau dimakan begitu sahaja.